• +32 488 242 588

 •  Menu
 • Sta op als je leven je lief is! Wanneer worden de scholen wakker???

 • staand werken
  Net zoals vele andere mensen heb ik een job waarbij ik de meeste tijd al zittend achter een computerscherm doorbreng. Mijn werkplek bevindt zich op 100km van thuis, waardoor ik nog eens gemiddeld 3 à 4 uur per dag zittend doorbreng om mij naar en van de werkplek te begeven! Ik heb reeds 1 jaar een Polar V800 rond mijn pols. Elke week download ik mijn activiteitenlogboek naar de Polarapp. Telkens weer ben ik verrast van het aantal uren die ik al zittend doorbreng!
  Steeds meer wetenschappers en universiteiten buigen zich over de gezondheidsrisico’s die “sedentair gedrag” met zich meebrengt. Hoe meer ik erover las, des te intenser werd de bewustwording dat ik hierin verandering moest aanbrengen! Gaan voor minder risico’s en betere leefomstandigheden! Het is de hoogste tijd dat mensen beginnen te beseffen dat het vijf voor twaalf is!!! Het is tijd om je gewoonten wat aan te passen in het belang van je eigen gezondheid!

  Het wordt nog erger als je gaat kijken naar de jaren waarin ons lichaam zich ten volle ontwikkelt! Tijdens de groeifase brengen we het grootste gedeelte van onze tijd door in een school. Daar worden kinderen al sinds mensenheugenis VERPLICHT om meer dan 5 uur per dag al stil ZITTEND op een stoel door te brengen! Geen wonder dat bijna 80% van mijn cursisten tijdens de kennismakingsronde aangeven dat ze lumbale klachten ervaren! Wanneer gaan de scholen eens echt werk maken van het gezondheidsbeleid in plaats van zich bezig te houden met beweegmomenten inlassen, het bannen van frisdranken en snoep. Dat zijn slechts druppels op een hete plaat terwijl er geen moment fundamenteel wordt nagedacht over de core-problemen van de gezondheid onzer kinderen… Wanneer worden ze wakker?????
  Tijdens het opgroeien worden we permanent geconditioneerd in het zittend proces! Waarom moeten kinderen in hemelsnaam de hele dag op een stoel zitten in de klas??? Laat ze rechtstaan. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit een erg gunstige invloed zou hebben op de gezondheid!
  Staand onderwijs
  Volgens een rapport gepubliceerd in Annals of Internal Medicine brengen we ongeveer de helft van de tijd dat we wakker zijn al zittend door: administratief werk achter een bureau, TV kijken, ons verplaatsen met de wagen of het openbaar vervoer en vele andere inactieve bezigheden. Al dat zitten kan ons sneller de dood injagen, zelfs voor mensen die 1 uur per dag “actieve beweging” inlassen, zeggen de Canadese onderzoekers.
  Hun bevinden zijn gebaseerd op 47 studies die de gevolgen van sedentair gedrag beschreven en analyseerden. De globale lijn in de conclusies van deze studies waren unaniem: de personen die regelmatig lange periodes zitten, zelfs al lassen ze af en toe een actieve periode in, hebben een groter risico op overlijden door allerhande oorzaken. De negatieve effecten van dit gedrag was nog meer uitgesproken bij de individuen die weinig of geen periodes van actieve beweging integreerden.

  Dr. Joanne Foody (Directeur van het Cardio Vasculair Wellness Center Aan het Harvard-gerelateerd Bringham and Womens Hospital) zegt dat de gezondheidsrisico’s erg divers zijn. We relateren de gevaren van inactief door het leven gaan meestal aan het verslechteren van ons cardio-vasculair systeem, maar daarnaast bestaat er een groot scala aan andere risico’s: de studies toonden een erg hoog aantal type-2 diabetes en een significante verhoging van het aantal kankers en kanker-gerelateerde sterfgevallen. Een onafhankelijke studie toonde zelfs aan dat er een zwaar verhoogd risico op dementie kon gekoppeld worden aan sedentair gedrag.

  Hoeveel sedentair gedrag ‘exact’ bijdraagt tot een slechte gezondheid is niet helemaal duidelijk te determineren. Een aantal onderzoekers beweren dat het een nefaste invloed heeft op het suiker- en vetmetabolisme. Deze dragen beiden bij aan een zwaar verhoofd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. (Dr. I-Min Lee, Harvard Medical School)

  Helaas is de angst voor een vroegere dood zelden een motivator om het gedrag van een individu te beïnvloeden. We kunnen misschien beter werken met het aspect gewichtsverlies. Als je staat verbruik je gemiddeld 30% meer calorieën dan wanneer je zit. Dit draagt bij tot een grotere verbranding die op zijn beurt weer een positief effect kan hebben op het lichaamsgewicht. Tevens heeft recht staan een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel en de cholesterol.

  Laat me je ook even meegeven dat de stuwing van je bloed doorheen je bloedvaten niet enkel en alleen geschiedt door de pompfunctie van je hart.  De bloedvaten lopen in de omgeving van spieren. Als deze spieren samentrekken (beweging) genereren ze een druk op de bloedvaten waardoor het bloed meer stuwing krijgt.  Als je staat zijn de spieren van je benen en je bekken permanent bezig met het behouden van je evenwicht en stabiliteit.  Hierdoor leveren ze een grote bijdrage aan een efficiëntere circulatie van zowel uw bloed alsook uw lymfevocht!

  Let op, ik spreek over recht staan… maar eigenlijk moet je hieronder begrijpen “rechtstaand bewegen”. Indien je gewoon stil blijft staan is het positief effect erg gering! Als je de zittende gewoonte wenst om te buigen in een staande bewegende gewoonte moet je dat opbouwend doen! Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe houding! Als je te abrupt omschakelt zal dit zeker leiden tot lichamelijke klachten zoals lage rugpijn, zere voeten, … Geef het enkele maanden de tijd… Begin met een half uur staan af te wisselen met een uur te zitten. Bouw daarna de zittende periodes langzaam af. Na verloop van tijd voel je zelf dat je staande houding aangenamer voelt dan de zittende houding. Just believe me!
  ergonomie staand werken
  Let op je houding! Als je met de computer werkt, zorg er dan voor dat je armen onder een hoek van 90° geplooid zijn tijdens het werk en je monitor op ooghoogte staat. Zorg tevens voor een klein verhoog op de grond zodat je 1 voet kan steunen en hierbij 1 been tijdelijk even kan ontlasten.

  In mijn zoektocht naar hulpmiddelen om mijn sedentair gedrag te reduceren werd ik verrast door het aanbod.  Bureau’s die eenvoudig in hoogte verstelbaar zijn zodat je ze staand kan gebruiken, apps op je smartphone die je verwittigen als je langer dan 10′ zit en je aansporen tot beweging (soms wel wat irritant maar hierdoor eigenlijk ook wel erg efficiënt!), …

  Maar het was superleuk om zelf creatief te zijn! Probeer wat out of the box te denken…
  Telkens ik telefoon krijg sta ik recht en ijsbeer ik door de ruimte (een simpele gewoonte waarin je jezelf vrij gemakkelijk kan conditioneren).
  In de eetzaal een hoge cocktailtafel installeren zodat je rechtstaand je lunch kan nuttigen.
  Verwijder eens de stoelen uit je vergaderruimte net voor een vergadering! (hilarische taferelen, maar zeer accuraat voor zowel het inperken van de duur van de vergaderingen alsook het (verplicht) verminderen van sedentaire gewoonten van je collega’s!
  Je collega’s gaan je zeker vreemd bekijken als je plots je tijd al staande door gaat brengen in je bureau! Deel je ervaring, leg uit waarom je het doet! Het kan in eerste instantie zeker een trigger zijn waardoor ze eens nadenken over de materie… Het geeft je tevens een bijkomende uitdaging! Je kan er mee testen hoe overtuigend je kan zijn… Het doet plezier als je ’s morgens op je werk komt en je plots een collega rechtstaand ziet werken…
  Het zou me een groot plezier doen als dit artikel je even doet nadenken over je gewoonten… En wie weet inspireert het jou wel om er echt mee aan de slag te gaan! Het zal je gezondheid zeker ten goede komen…

  CARPE DIEM… Maar probeer het wel efficiënt en accuraat te doen in respect voor je lichaam en geest…